ATLETSKI  KLUB  VOŽD  JAGODINA

   

 

 

Ukupno: 9660

Danas: 404

Juče: 1034

 

• Aktuelno

 

*** Osnovan je i Atletski savez Centralne Srbije. Prvi predsednik je Zoran Petrović iz Uba a sekretar je naš trener Ljubiša Gajić. Kapiteni su Slobodan Nidžović iz Čačka (muška selekcija) i Rifat Zilkić (Novi Pazar) za žensku selekciju.

 

*** Na vrlo uspelom seminaru trenera centralne Srbije u Čačku učestvovalo je preko 50 trenera iz Srbije i Crne Gore, među njima i naši treneri Ljubiša Gajić, Miodrag Starčević i Boško Zdravković

 

*** Godišnja Skupština kluba održana je 9. marta. Novi predsednik kluba je Ljubomir Mladenović a predsednik Skupštine Miodrag Starčević. Za najbolje takmičare kluba proglašeni su Dejan Bogićević (senior), Bojana Mihajlović (seniorka), Ivan Lukić (junior), Marko Nikolić (pionir) i Mina Arsić (pionirka). Nagrađen je Rade Milošević za 15 godina rada u klubu.

 

*** Naš trener Miodrag Starčević nagrađen je plaketom Trenerske organizacije Srbije za državni rekord u bacanju kladiva koga je u pionirskoj konkurenciji postavio prošle godine njegov takmičar Marko Nikolić.

 

*** U sredu, 7. marta, održana je u Jagodini konferencija trenerske organizacije Centralne Srbije. Konferenciju je vodio predsednik TACS Slobodan Nidžović iz Čačka. Konstatovano je da trenerska organizacija još uvek ima slabosti u radu i da je potrebno još dosta truda i napora da bi ova strukovna organizacija radila kako treba. Razgovarano je takođe i o potrebi osnivanja Atletskog saveza Centralne Srbije pa je odlučeno da jedna delegacija klubova iz unutrašnjosti što pre ode na razgovor sa predsednikom ASS Milanom Spasojevićem.

 

*** Na izbornom konferenciji Zajednice atletskih sudija Srbije za novog (starog) predsednika izabran je Dragan Stefanović - Krki iz Kraljeva pa mu na ovaj način čestitamo na izboru i želimo puno uspeha u radu! Od naših sudija na ovoj konferenciji bili su prisutni Ljubiša Gajić, Boško Zdravković i Miloš Simić koji su dali nekoliko veoma konstruktivnih predloga.

 

*** Naš najbolji atletičar Dejan Bogićević osvojio je treće mesto na nedavno održanom krosu Srbije u Zrenjaninu. Međutim, zbog zauzetosti na poslu morao je da otkaže nastup na krosu Balkana u Šumenu (Bugarska).

 

*** U subotu 3. marta organizovali smo osmo opštinsko prvenstvo u dvorani. Učestvovalo je preko 300 dečaka i devojčica iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Jagodina koji su se takmičili u četiri discipline: trčanje na 30 m, skok u dalj iz mesta, bacanje medicinke i štafeta 4x30 m. Postignuto je šest novih opštinskih rekorda a najbolji u svim disciplinama nagrađeni su diplomama. Posebne praktične nagrade dobili su najbolji po kategorijama: Slobodan Mirić kod pionira, Jelena Miščević kod pionirki, Marija Stojadinović kod mlađih pionirki i Darko Nikolić kod mlađih pionira.

 

*** Početkom januara meseca realizovane su klupske pripreme u Baru. U periodu od 9. do 17. januara 2007. god. u hotelu „Adria“ boravili su Stefan Milojković, Mina Arsić, Jelena Miščević i Marko Nikolić sa trenerima Ljubišom Gajićem i Miodragom Starčevićem koji su trenirali na terenima SPC Topolica. U idealnim uslovima, uz veoma povoljne vremenske prilike, pripreme su realizovane u potpunosti. Ds su plan i program realizovani potvrdilo se na prvim ovogodišnjim takmičenjima: Milojković i Arsićeva ostvarili su lične rekorde već na prvom takmičenju u dvorani a na ovom mestu posebno želimo da pohvalimo izuzetno ljubazno osoblje hotela „Adria“ na čelu sa „gazdaricom“ Larom koje se potrudilo da naš boravak u Baru bude nezaboravan! Ovo „gazdaricom“ pod znacima navoda znači da se Lara uopšte nije postavila kao gazdarica već kao drug! Istovremeno, koristimo priliku da na ovom mestu najtoplije preporučimo ovaj hotel za buduće pripreme naših sportista! Cena je izuzetno povoljna, smeštaj je vrlo kvalitetan, a hrana je neverovatno dobra! Uostalom, dođite pa se uverite! Mi smo se u Baru osećali kao kod kuće!

 

*** U nedelju, 4. februara, na „tunelskom“ takmičenju u Beogradu, ostvarili smo dobre rezultate: Stefan Milojković (16 godina) 7,64 na 60 m i 6,12 u skoku u dalj. Mina Arsić (16 godina) 8,75 na 60 m i 4,47 u dalju i Aleksandra Krstić 8,77 na 60 m i 4,51 m u dalju. Biće bolje na narednim takmičenjima!

 

*** Za subotu, 24. februar 2007. godine, zakazano je ekipno prvenstvo opštine Jagodina u dvorani! Učestvovaće ekipe 10 matičnih škola iz naše opštine koje će nastupiti u sledećim disciplinama: trčanje na 30 m, dalj iz mesta, bacanje medicinke i štafeta 4x30 m. Najbolje škole biće nagrađene peharima.

 

*** U pripremi je nova knjiga našeg trenera Ljubiše Gajića koja će izaći iz štampe za dva do tri meseca. Knjiga obrađuje seniorska prvenstva Jugoslavije u periodu 1920-2005 i donosi veoma zanimljiv materijal. Pored svih rezultata (od kvalifikacija do finala) u knjizi će biti istaknute i liste najboljih jugoslovenskih atletičara u XX veku.

 

*** Početkom decembra održan je ispit za nove atletske sudije. Na ispit je izašlo desetoro kandidata koje je pripremao međunarodni atletski sudija Ljubiša Gajić. Pred ispitnom komisijom koju su sačinjavali međunarodne sudije Dragan Stefanović - Krki iz Kraljeva i Ljubiša Gajić i Miodrag Starčević iz Jagodine kandidati su pokazali veoma dobro znanje i samim tim položili ispit. Nove atletske sudije - pripravnici su: Mina Arsić, Stefan Milojković, Stevan Marić, Ivan Simić, Miloš Simić, Dijana Vukomanović, Marko Nikolić i Nemanja Jovanović a ispit su položili i Srba i Danijel Nikolić iz Paraćina. Vredi napomenuti da su njih dvojica prve ispitane atletske sudije iz ovog grada i da će do formiranja zbora sudija u Paraćinu oni biti članovi Organizacije atletskih sudija AK „Vožd“.

 

*** Članovi Međunarodne federacije atletskih statističara (ATFS) vode jednu veoma zanimljivu tabelu. Prema posebnom sistemu boduje se vrednost državnih rekorda u 20 olimpijskih disciplina pa se na osnovu toga rangiraju sve zemlje članice IAAF. Zanimljivo je videti i ovu tabelu pa ovde dajemo plasman prvih pet zemalja u muškoj konkurenciji. Najvrednije državne rekorde ima, prema očekivanju, USA čiji rekordi vrede 32,800 indeksnih poena. Slede: Nemačka 56,565; Vel.Britanija 58,827 i Rusija sa 67,848 poena. Od bivših republika SFRJ najuspešnija je Slovenija na 40. mestu sa 123,687 poena. Slede: 45. Srbija 127,250; 49. Hrvatska 134,179; 88. Bosna i Hercegovina 200,625; 134. Makedonija 280,932 i 146. Crna Gora 308,230.

 

*** Zimske pripreme atletičari našeg kluba sprovešće u Baru u periodu od 8. do 18. januara 2007. godine. Na njima će učestvovati osmoro takmičara sa kojima će raditi treneri Ljubiša Gajić i Miodrag Starčević.

 

*** U toku su pripreme za osnivanje Atletskog saveza centralne Srbije. Osnivanje ovog Saveza nameće se kao neophodno s obzirom na novonastalu situaciju (odlazak Crne Gore). Osnivački odbor sprovodi potrebne aktivnosti i osnivačka skupština će se održati vrlo brzo. Savez će okupljati preko 50 klubova i baviće se formiranjem sistema takmičenja na teritoriji centralne Srbije kao i razvojem vrhunske atletike. Savez će tražiti članstvo u Atletskom savezu Srbije kao i ravnopravan tretman sa Atletskim savezima Vojvodina, Beograda i Kosova i Metohije.

 

*** Tradicionalna ulična trka u Vrnjačkoj Banji održana je u nedelju, 22. oktobra. U vrlo jakoj konkurenciji (Novi Pazar, Ćuprija, Paraćin, Kraljevo, Čačak, Užice, Kragujevac i drugi gradovi) Aleksandra Krstić je osvojila treće mesto u trci sedmog i osmog razreda dok su Jelena Miščević i Minja Đorđević osvojile najnepopularnije - četvrto mesto. Kod veterana Nebojša Marić bio je ubedljivo prvi.

 

*** Deseti kup opštine Jagodina održan je u subotu (21.oktobar) na gradskom stadionu. Učestvovalo je preko 250 đaka iz svih gradskih i seoskih škola sem škole „Vožd Karađorđe“ iz Majura. Pobednici kupa su pioniri OŠ Ljubiša Urošević iz Ribara i pionirke OŠ Goran Ostojić iz Jagodine. Pojedinačno najbolji bili su Slobodan Mirić (11, 9 na 100 m), Jelena Miščević (13,0 na 100 i 45,5 na 300 m) i Aleksandra Krstić na 600 m (1:49,0).

 

*** Naš bivši atletičar Đorđe - Đoka Prentić umro je iznenada 25. avgusta u Beogradu. Prentić je rođen 1951. godine a 1969. god. je postao naš prvi državni reprezentativac - nastupao je na tromečima Jugoslavija - Italija - Poljska kao juniorski reprezentativac Jugoslavije. Prentić je radio kao profesionalni ronilac a njegov trener bio je Miodrag Mančić.

 

*** Jedna neuporedivo lepša vest: naš atletičar i bivši juniorski reprezentativac Jugoslavije Dušan Antić rešio je da se ženi! Svadba će se održati 23. septembra a supruga se zove Snežana Pešić. Duško je inače završio farmaciju a ove godine i svoju dugu i bogatu atletsku karijeru. Mladencima želimo puno sreće u braku i, naravno, čopor dece!

 

*** Kvalifikacije za juniorski kup Srbije (26-27.avgust) održane su na novom atletskom stadionu u Sremskoj Mitrovici. Na taj način Sremci su dobili idealne uslove za rad a naša atletika prvi čisto atletski stadion. Čestitamo atletskim radnicima Sremske Mitrovice i želimo im puno uspeha u budućem radu! A mi se nadamo da je sledeća na redu staza u Jagodini!

 

*** Umro je Aleksandar-Aca Petrović. Aca je bio i ostao legenda naše atletike. Igrom slučaja, Ljubiša Gajić, čovek koji piše ove redove, bio je u nedelju u Zagrebu, u poseti svojim prijateljima iz Hrvatske. Istog dana kada je Aca umro, javljeno mu je tamo - kako, ne zna se, ali se zna da je ovaj svet mali. O Aci ćemo kasnije ponovo. Za sada, neka mu je laka zemlja! Zadužio je sve nas koji radimo u atletici i mi to veoma dobro znamo.

 

*** Danijela Grgić iz Hrvatske osvojila je titulu svetske prvakinje za juniorke u trci na 400 m „skinuvši“ pritom rekord Jelice Pavličić (50,98 sekundi) posle skoro 40 goidna! Od srpskih atletičarki treba pohvaliti Ivanu Španović i Azru Eminović koje nisu osvojile medalju ali su svojim nastupom itekako pozitivno reprezentovale novu državu Srbiju!

 

*** Najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić osvojila je srebrnu medalju na nedavno završenom prvenstvu Evrope u Geteborgu. To je prva medalja naših takmičara na ovoj vrsti takmičenja još od 1990. godine kada su u Splitu medalje osvojili Dragutin Topić i Snežana Pajkić. Čestitamo Oliveri i treneru Slavku Kuzmanoviću i želimo im još puno medalja u budućnosti ali bismo najviše voleli onu olimpijsku!

 

*** U što skorijem vremenu objavićemo na našem sajtu i srpske all-time tablice. Strpite se, biće ih!

 

*** Atletski klub „Vojvodina“ iz Novog Sada osnovan je 1921. godine te ove godine proslavlja 85-godišnjicu postojanja i plodnog rada. Vojvodina je najstariji postojeći atletski klub u Srbiji ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Koristimo priliku da vojvođanima čestitamo jubilej i da im i u budućnosti poželimo uspešan rad!

 

*** Sajt našeg kluba otvoren je 24. jula ove godine i za sada je sasvim dobro posećen. Treba reći da smo mi tek treći atletski klub u Srbiji koji ima� svoj sajt - pre nas su sajt otvorili beogradska „Kometa“ i novosadska „Vojvodina“.

 

 

*** Na našem sajtu od sada ćete moći da nađete i zvanične rekorde Srbije po kategorijama. Brigu o rekordima i njihovom ažuriranju vodiće naš trener Ljubiša Gajić, član ATFS. Pored toga, kako se sajt bude dalje razvijao, pokušaćemo da vam damo više informacija o atletici uopšte. Napominjemo da nisu svi rekordi na ovoj listi i zvanično verifikovani, ali mi pokušavamo da budemo ažurni pa „trčimo ispred rude“, tj. ispred Komisije za verifikovanje državnih rekorda.

 

*** U toku je seminar za nove atletske sudije. Seminar se drži svakodnevno u prostorijama kluba. Pohađa ga petnaestak kandidata a predavanja drži Ljubiša Gajić, međunarodni atletski sudija.

 

Organizacija atletskih sudija Atletskog kluba „Vožd“ ima, inače, preko sto ispitanih atletskih sudija, od toga devet međunarodnih i 23 saveznih. Posle beogradske i niške sudijske organizacije Jagodina ima treću sudijsku organizaciju po veličini.

 

*** Naš najbolji takmičar Dejan Bogićević na nedavnom prvenstvu Srbije osvojio je po deseti put uzastopno titulu državnog prvaka u trčanju na 3000 m stipl-čez! Time je ostvario veliki podvig jer biti punih deset godina bez poraza u jednoj atletskoj disciplini zaista je izuzetno redak uspeh. Sve čestitke Dejanu uz želje da još dugo bude najbolji. Sa ovim se, naravno, neće složiti njegovi konkurenti!

 

*** Ovih dana trebalo bi da se renovira šljakasta „staza“ na gradskom stadionu u Jagodini. Na taj način bi se koliko-toliko poboljšali uslovi za rad naših atletičara, ali pravo rešenje je samo jedno - savremena podloga (tartan). No, o tome više u odeljku APEL-TARTAN STAZA. Pogledajte, imaćete šta da vidite!

 

*** Naš trener i član ATFS Ljubiša Gajić upravo završava tekst za svoju novu knjigu. Knjiga se zove „Seniorska prvenstva Jugoslavije“ i obrađuje sva državna prvenstva 1920-2005. Knjiga bi trebalo da izađe iz štampe za dva-tri meseca.

 

*** Naša najbolja bacačica Bojana Mihajlović uspešno je položila prijemni ispit na Fakultetu za fizičku kulturu u Nišu. Dakle, kroz koju godinu imaćemo još jednog profesora u klubu. Do sada su, inače, od naših članova postali profesori fizičke kulture: Kristina Đorđević, Irena Vidojević, Marjan Pavićević, Aleksandar Vujčić, Bojan Milutinović, Branko Krsmanović, Vladimir Joksimović, Ivan Miloradović a još uvek studiraju Ivan Plavšić, Radivoje Tasić i Darko Mladenović.

 

*** Najveći uspeh tokom ove sezone ostvario je mladi bacač kladiva Marko Nikolić. Učenik Miće Starčevića tri puta je popravljao državni rekord za pionire u ovoj disciplini i on trenutno iznosi 59,12 m. I trener i takmičar za jesen najavljuju hitac od preko 60 metara. Želimo im da uspeju u toj nameri.

 

*** Na nedavnim pripremama juniorske reprezentacije u Kragujevcu učestvovali su i naš najbolji mladi preponaš Stefan Milojković i njegov trener Ljubiša Gajić. I trener i takmičar opravdali su očekivanja!

   

Prijatelji:      Bg Linkovi      Raskrsnica      Sajtovi      Prezentacije      Web Adresar      Bg Autentik      Autentik