ATLETSKI  KLUB  VOŽD  JAGODINA

   

 

 

Ukupno: 10766

Danas: 7

Juče: 737

 

• ATFS

ASSOCIATION OF TRACK & FIELD STATISTICIANS (ATFS)

Međunarodna Federacija Atletskih Statističara

Osnovana/Founded 1950. godine


Međunarodna federacija atletskih statističara je stara i veoma ugledna sportska organizacija. Osnovana je pre 55 godina i okuplja eksperte iz oblasti istorije atletskog sporta iz oko 70 zemalja iz celog sveta. Federacija trenutno ima oko 300 članova koji imaju obavezu ne samo da redovno plaćaju članarinu već i da budu konstanto aktivni u smislu praćenja i sistematizacije atletskih rezultata a isto tako i da budu ljudi koji će voditi računa da rekordi i sama takmičenja budu potpuno regularni i u skladu sa međunarodnim atletskim pravilima.

Jugosloveni su do sada sasvim dobro bili zastupljeni u ovoj organizaciji. Najstariji član ATFS bio je naš poznati TV reporter Mladen Delić iz Zagreba koji se inače smatra i osnivačem atletske statistike kod nas. On je bio član ATFS od 1953. godine. Posle njega članovi su bili ili su i sad: Miodrag „Bata“ Аcić (umro), Olga Acić, Ozren Karamata, Ljubiša Gajić i Ivo Popović. U međuvremenu, po osamostaljenju Slovenije, članovi ATFS iz ove zemlje postali su Marko Račić i Zdravko Peternelj.


       Ljubiša Gajić, ATFS member from 1995.

 

Ljubiša Gajić rođen je 5. marta 1957. god. u selu Majuru kod Jagodine gde i danas živi. Osnovnu školu završio je u rodnom selu a gimnaziju u Jagodini. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je u Jagodinskom sportskom savezu.


Atletikom se bavi od 1973. god. kao takmičar a od 1981. god. i kao trener i funkcioner. Ima najviše sudijsko zvanje - međunarodni atletski sudija, sudio je ili obavljao značajne sudijske funkcije tri puta na Kupu Evrope, četiri puta na Balkanskim igrama i tri puta na krosevima Balkana. Bio je i član Stručnog saveta Atletskog saveza Srbije i u dva mandata član Predsedništva ASS kao predstavnik Saveza atletskih trenera Srbije.


U trenerskom radu, iako radi u veoma teškim uslovima, kao specijalista za sprint i prepone, ostvario je zapažene rezultate. Odgajio je 12 reprezentativaca Jugoslavije a njegovi takmičari postavili su do sada 19 državnih rekorda u svim kategorijama sem kod muškaraca-seniora. Njegove takmičarke Marina Filipović i Marija Pavlović nastupale su na svetskim i evropskim prvenstvima a prvaci Balkana od njegovih takmičara bili su Marina Filipović, Bojan Milutinović i Jelenka Ilić. Takmičari koje je trenirao doneli su u Jagodinu preko 60 titula prvaka Jugoslavije.


Pored redovnog posla i trenerskog rada Gajić se bavi i publicistikom i proučava istoriju jugoslovenske atletike. Od 1995. god. redovni je član Međunarodne federacije atletskih statističara (ATFS) kao peti Jugosloven kome je to pošlo za rukom (iza Mladena Delića iz Zagreba, Miodraga i Olge Acić iz Beograda i Ozrena Karamate iz Zemuna). Veoma je aktivan u radu ove Federacije i do sada je učestvovao u nekoliko međunarodnih projekata koji se tiču istorije svetske atletike. U nekoliko publikacija IAAF ili ATFS objavljeni su njegovi radovi na engleskom jeziku a njegove knjige korišćene su kao literatura za veći broj izdanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj Republici, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Njegova dokumentacija korišćena je i za izradu nekoliko internet-sajtova.


Od 1975. godine redovni je saradnik jagodinskog nedeljnika „Novi put“ u kome je do sada objavio na stotine priloga iz oblasti atletike. Tekstovi su mu objavljivani i u dnevnim listovima „Sportske novosti“, „Sport“ i „Sportski žurnal“ kao i u časopisima „Tokovi“, „Atletika kraljica sportova“ i „Pomoravski sport“. U jubilarnoj knjizi povodom 50 godina ATFS (ATFS Jubilee Book) objavljen je njegov tekst o nastanku i razvoju atletske statistike u Jugoslaviji (na engleskom jeziku).


Dokumenatciju Ljubiše Gajića koristili su izdavači monografija Atletskog saveza Srbije (1988 i 1998. god.) i Zagrebačkog atletskog saveza kao i atletskih klubova Železničar iz Niša, Spartak iz Subotice, Mladost iz Zemuna i HAAK Mladost iz Zagreba.


U do sada izašlim knjigama publikovao je po prvi put kod nas mnoge nepoznate ili već zaboravljene činjenice iz istorije jugoslovenske atletike. Usko sarađuje sa g-đom Olgom Acić i Ozrenom Karamatom te zahvaljujući njima naša atletika ima zapisane skoro sve relevantne podatke o ljudima i događajima iz ovog sporta.


Član je Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini od 2006. godine.
Dobitnik je većeg broja društvenih priznanja od kojih se naročito ističe Majska nagrada SOFK Srbije, najviše priznanje iz oblasti fizičke kulture u našoj zemlji. Ovu nagradu dobio je 1987. godine i do sada je jedini Jagodinac koji se može pohvaliti ovim priznanjem. Dobitnik je i Zlatnih plaketa ASJ i ASS za dugogodišnji svestrani rad u atletskom sportu.


BIBL.: Dvadeset pet godina Atletskog kluba Kablovi, Jagodina 1984.; Trideset godina Atletskog kluba Kablovi, Jagodina 1989.; Tablice sto najboljih, Jagodina 1999.; Zlatna knjiga jugoslovenske atletike, Jagodina 2000.; Prvenstva Jugoslavije u atletici, Jagodina 2003.
LIT.: Jagodinski biografski leksikon, Jagodina 2006.

Olga Acić
Ozren Karamata

 

DVADESET PET GODINA

ATLETSKOG KLUBA „KABLOVI“
Jagodina, 1984. god.

 

60 stranica, format 25x25 sm. Tiraž: 1.000 primeraka. RASPRODATO
Kratak pregled istorije kluba sa najznačajnijim statističkim podacima. Prva pisana publikacija o radu Atletskog kluba Kablovi. Broširano, ilustrovano.

 

TRIDESET GODINA

ATLETSKOG KLUBA „KABLOVI“
Jagodina, 1989. god.

 

128 stranica, format B5, ćirilica. Tiraž: 1.000 primeraka. RASPRODATO
Jubilarno izdanje povodom 30-godišnjice Atletskog kluba. Kompletna monografija sa klupskim rekordima, tablicama, spiskom svih aktivnih članova u periodu 1959-1989. god. Sve osvojene medalje na međunarodnim, saveznim i republičkim prvenstvima. Ilustrovano.

 

TABLICE STO NAJBOLJIH
Jagodina, 1999. god.

 

64 stranica, format A4. Tiraž: 500 primeraka. RASPRODATO
All-time tablice 100 najboljih Jugoslovena po disciplinama. Prvo izdanje velikih tablica kod nas uopšte.

 

ZLATNA KNJIGA

JUGOSLOVENSKE ATLETIKE
Jagodina, 2000. god.

 

194 stranice, format B5. Tiraž: 1.000 primeraka. RASPRODATO
Međunarodni nastupi reprezentacije Jugoslavije od 1922. go 1999. godine. Prvi put kod nas kompletni spiskovi državnih reprezentativaca, kako seniorskih tako i juniorskih. Svi nastupi Jugoslovena na velikim međunarodnim prvenstvima. Ilustrovano.

 

PRVENSTVA JUGOSLAVIJE U ATLETICI
Jagodina, 2003. god.

 

176 stranica, format B5. Tiraž: 500 primeraka.
Prvi put na jednom mestu apsolutno SVI prvaci Jugoslavije u periodu 1920-2002. god. Prvi put kod nas zvanični podaci o državnim prvacima u mlađim kategorijama. Podaci i o ekipnim i kup takmičenjima, biografije predratnih jugoslovenskih prvaka i rekordera, prvi put kod nas publikovani ratni prvaci Nezavisne države Hrvatske i Srbije pod nemačkom okupacijom. Ilustrovano.

 

  

   

Prijatelji:      Bg Linkovi      Raskrsnica      Sajtovi      Prezentacije      Web Adresar      Bg Autentik      Autentik